Knippen in kinderboeken

Op boeken moet je zuinig zijn, dat weet iedereen. Maar daar trokken de kinderen van groep 7 van de Tiggeldobbe zich in de Kinderboekenweek niets van aan. Ze knipten, scheurden en sloopten een hele stapel kinderboeken. Want deze keer mocht dat. Sterker nog: de Stichting Kinderboek Cultuurbezit was er blij mee.

De Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum beheert duizenden en duizenden oude en nieuwe kinderboeken. Binnenkort krijgt de stichting een nieuw gebouw, naast de Obergumer Kerk. Om te zorgen dat iedereen straks dat nieuwe Kinderboekenhuis kan vinden, zijn er wegwijzers nodig. En die wegwijzers, die heeft groep 7 gemaakt.

kinderboeken verknippen

Een nieuw verhaal uit oude boeken

Nieuwe verhalen van oude boeken

Onder leiding van kunstenaar Volken de Vlas gingen de kinderen een grote stapel oude kinderboeken te lijf. Boeken die de stichting Kinderboek dubbel (of soms wel tiendubbel) had, of die toch al uit elkaar vielen. De kinderen knipten zinnen en plaatjes uit alle boeken en maakten daar nieuwe verhalen van. Zo maakten ze in groepjes acht borden met onverwachte, grappige en soms zelfs spannende verhalen. En die borden worden straks in het dorp geplaatst als wegwijzer naar het nieuwe Kinderboekenhuis. Zo wijzen oude kinderboeken in een nieuw jasje straks de weg naar de Stichting Kinderboek in haar nieuwe jasje.

De kunstenaar, de Stichting Kinderboek en Erica Mansholt van de Culturele vrienden

De kunstenaar, de Stichting Kinderboek en Erica Mansholt van de Culturele vrienden

Aan het eind van de projectweek bood Volken de Vlas de borden aan aan Greetje Nijburg, de voorzitter van de stichting, en aan Harm Post, de beschermheer.

Het verhaal gaat verder

Het project is nog niet afgelopen. Ook de andere kinderen van de groepen 6, 7 en 8 gaan nog met Volken aan de slag. Hun werk wordt gebruikt binnen in het nieuwe Kinderboekenhuis.

Met hulp van Vrienden

Het project is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Culturele Vrienden van de Tiggeldobbe. De Culturele Vrienden brengen geld bijeen voor het cultuuronderwijs op de Tiggeldobbe. Projecten als deze verbinden kinderen met boeken en de school met een culturele instelling in het dorp. Meer dan belangrijk dus!

Ook vrienden worden? >>

Advertenties